Porcerősítő + Ízületi gyulladás csökkentő Kurkuma kivonat

A Boswellia serrata, más néven a tömjénfa Észak-Afrika, India és a Közel-Kelet száraz területein élő fafajta.

A Boswellia gyantájában hemzsegnek az értékesebbnél értékesebb, bioaktív összetevők, melyek közül kiemelkednek a boswellin-savak vagy a terpének is. Ezek a hatóanyagok kiemelkedő hatékonysággal gátolják a gyulladásos ingerületátvivő molekulákat. Ez a fő oka, hogy a tömjénfát már évezredek óta alkalmazzák ízületi gyulladások kezelésében, gyulladásgátlás és fájdalomcsillapítás céljából.

Mára már számos kutatás bizonyítja, hogy a Boswellia segít megakadályozni az ízületeket borító porc degenerációját, ami egyértelműen felelős a porckopásért.

Nagyon értékes tulajdonsága a tömjénfának, hogy a gyantájában nagymennyiségű szerves kalcium van jelen, mely a szervetlen kalciummal szemben nem rakódik le szervezetünkben, hanem azonnal felszívódik és beépül, ráadásul épen oda, ahol a legnagyobb szüksége van rá testünknek.

A tömjénfa mozgásszerveink számára legfontosabb összetevője a boswelliasav, mely legalább olyan erős gyulladásgátló hatással bír, mint egy nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszer, ám ezekkel ellentétben a tömjénfa nem okoz kellemetlen mellékhatásokat, így a gyomornyálkahártyát sem irritálja.

A Boswellia gátolja az 5-lipoxigenáz működését, mely az első enzim a gyulladásos anyagok kialakulásakor, illetve szerepet játszik a leukotriének termelésében, amik a gyulladásos folyamatok fő molekulái.

A leukotriének a zsírsavak lebontása során keletkeznek, és már roppant csekély mennyiségben is részt vesznek közvetítő anyagokként a gyulladásos, allergiás reakciók végbemenetelében.

Emiatt a simaizomzat hosszan tartó spazmusa jön létre, különösen a véredényekben és a bronchusokban, de emellett fokozódik a véredények falának áteresztőképessége, minek következtében a gyulladásos sejtek ki tudnak kerülni a környező szövetbe.

Rendkívül lényeges, hogy a boswellia képes gátolni a human leukocita elastase (HLE) aktivitását is, ami szintén erős gyulladásos vegyület, és számtalan gyulladásos betegségben emelkedett a szintje a szervezetben. A tudomány jelenlegi állása szerint a boswelliasav az egyetlen olyan anyag, ami a leukotriének és a HLE szintjét egyszerre tudja csökkenteni a szervezetben.

Kutatások sora bizonyítja, hogy Boswellia már 2 hét fogyasztás után segíteni tud a fájdalom és az ízületi merevség kezelésében. Más kutatások pedig azt is igazolták, hogy a tömjénfa alkalmas lehet az ízületi szövet leépülésének lassítására is.

S ha mindez nem volna még elég, akkor további pozitívum, hogy a Boswellia hatásosabbnak mutatkozott a receptre kapható gyógyszereknél reumás és oszteoartritiszes betegek között a gyulladás csökkentésében. Sőt, az artritiszes fájdalom csillapításában is kedvezőbb hatású volt egyes esetekben, mint az aszpirin és más fájdalomcsillapítók.

Állatkísérletek során pedig kísérletileg előidézett oszteo- és reumatoid artritisz esetén a Boswellia mérsékelte az artritisz által érintett területet és a duzzanatot, illetve csökkentette a citokin nevű gyulladásos ingerületátvivő molekulák termelődését.

A klinikai kísérletek ugyanilyen pozitív eredményeket mutatnak. Egy kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatban 30 térdporc kopásban szenvedő pácienst kezeltek Boswellia kivonattal vagy placebóval. 8 hét kezelés után a tömjénfát fogyasztó csoport a tünetek nagymértékű enyhülését észlelte: csökkent a térdben érezhető fájdalom és a térdduzzadás gyakorisága, viszont nőtt a térd hajlékonysága és a gyalogosan megtehető távolság.

Azonban a placebót kapó csoport semmilyen változásról nem tudott beszámolni.

Egy másik vizsgálatban szintén térdporc kopásban szenvedő betegeket kezeltek, de olyan Boswellia kivonattal, amiben az AKBBA hatóanyagot feldúsították. Klinikai és statisztikai szempontból is kétségtelen javulás volt érzékelhető a fájdalom és fizikai működés terén, ráadásul nem csak a tünetek enyhültek, hanem az érintett ízületek állapota a számottevően javult.

A Boswellia legfontosabb hatásai tehát a következőek:

- képes visszaépíteni a porckopást berepedezett porcok esetén, támogatja a porcleválás visszaépülését, és segíthet porckorongsérv fennállásakor is;

- gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt kedvező hatású a csont-ízületi gyulladás, osteoarthritis, rheumatoid arthritis kezelésében is;

- fájdalomcsillapító képessége okán arthritis-es fájdalom, ízületi fájdalom, illetve krónikus hát- és izomfájás esetén is rendkívül kedvező hatású;

- növeli a gyulladt ízületek vérellátását, javítja a mozgékonyságot; valamint csökkenti az ízületek daganatát;

- elősegíti az izomszöveti vérkeringés fokozását, de támogatja a porcok erősítését is;

- csökkenti a fájdalmakat, a dagadást, az ödémákat és a gyulladást.