Porcerősítő + Ízületi gyulladás csökkentő Kurkuma kivonat

Az afrikai ördögkarom, avagy az ördögcsáklya már hosszú évszázadok óta ismert és elismert gyógynövény a népi gyógyászatban.

Ez nem s véletlenül van így, hiszen roppant hatékony fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és duzzanatlohasztó növény, ami emiatt felhasználható többek között krónikus hájfájás, ízületi betegségek, degeneratív reumatikus betegségek, íngyulladások (pl. teniszkönyök), ízületi porckopás vagy isiász kezelésében is.

Az ördögkarom főbb hatóanyagai között ott vannak a fitoszterolok, a triterpének, az iridoid glikozidok (harpagozid, harpagid és prokumbid) és a flavonoidok, köztük a luteolin és a kaempferol. Az iridoid glikozidok köztudottan nagyon erélyes gyulladásgátló hatással bírnak.

Az elmúlt években számtalan kísérletet végeztek az ördögkarom hatásait és mellékhatásait vizsgálva leginkább degeneratív reumás megbetegedésekkel és alsó háttáji fájdalmakkal küzdő betegek részvételével. Ezek eredményeiből azt a konzekvenciát vonták le a kutatók, hogy az ördögkarom kivonatok képesek enyhíteni a fájdalmakat és javítani a mozgásképességet már néhány hetes fogyasztást követően.

Ráadásul további pozitívum, hogy negatív mellékhatások csak nagyon ritkán fordulnak elő, mivel általában igen jól tűrik a betegek az ördögkarommal történő kezelést.

Az ördögkarom rendkívül előnyösen hat a reumás tünetekre, a gyulladásra, illetve a fájó ízületekre is. Továbbá kiválóan alkalmazható a kifáradt izmok lazítására, regenerálására, a fájdalmak enyhítésére és a megfelelő mozgékonyság visszaszerzésére is. Emellett pedig jelentősen támogatja a végtagok gyógyulását műtéteket vagy balesetet követően is.

Embereken végzett kísérletek is bebizonyították, hogy a harpagozidot tartalmazó ördögkarom-kivonat nagyon hatékonyan tudja enyhíteni a fájdalmat osteoarthritis esetén a térdben és a csípőben, sőt, még a reumatikus- és derékfájdalmakat is képes csökkenteni.

A kutatók még nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy miként képes az ördögcsáklya ezekre a hatásokra, de gyanítják, hogy roppant erélyes antioxidáns és gyulladásgátló erejének köszönhetőek e képességek.

A 60-as években állatokon figyelték meg először az ördögkarom gyulladásgátló tulajdonságát, és azóta már számtalan in vivo és in vitro vizsgálat igazolta a növény és a belőle készített kivonat gyulladásgátló hatását. A kutatók azt feltételezik, hogy az arachidonsav kaszkád gátlása, illetve a különféle gyulladásos citokinek felszabadulásának csökkentése állhat e képességek mögött.

Egy 2010-ben egereken végzett japán tanulmány szerint az ördögkarom - főként a harpagosid vegyülete - jelentősen képes volt gátolni az arthritises gyulladást.

2001-ben pedig 117 beteg részvételével készült kutatás, mely arra a következtetésre jutott, hogy a 8 héten át adott ördögkarom-kivonat minden egyes páciensnek segített a krónikus hátfájás enyhítésében még minimum 6 hónapon keresztül, s eközben nem észleltek súlyos mellékhatásokat.

Körülbelül 700 degeneratív ízületi betegségben szenvedő páciens vizsgálata alapján megállapították, hogy - attól függően, hogy milyen fajta az adott betegség - az ördögkarom hatékonysága 42% és 85% között van.

Az Európai Gyógyszerügynökség besorolása szerint ördögkarom hagyományos növényi gyógyszerként felhasználható ízületi fájdalmak és emésztési gondok kezelésére is.

Az ördögcsáklya fogyasztása nem ajánlott terhesség alatt, nyombélfekély, gyomorfekély vagy epekő esetén, szívbetegség, alacsony vagy magas vérnyomás fennállásakor, ibuprofen, aszpirin, warfarin vagy egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedésekor, valamint vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel együtt sem.