Porcerősítő + Ízületi gyulladás csökkentő Kurkuma kivonat

A kurkumát több mint 3000 évvel ezelőtt használták elsőként a hagyományos ajurvédikus gyógyításban. Ma pedig már egyértelműen bebizonyosodtak a tudomány számára is kurkuma kiemelkedő egészségmegőrző hatásai.

A kurkuma számtalan értékes tápanyagot rejt magában, de az ízületek és porcok számára a kurkumin a legfontosabb hatóanyaga, mely elképesztően erős polifenol antioxidáns vegyület, de emellett roppant hatékony gyulladásgátló, immunstimuláló és fájdalomcsillapító képességekkel is rendelkezik. Emiatt a kurkuma kivételesen eredményes az ízületi gyulladások, a porckopás és a reumás problémák kezelése terén.

A kurkumin nagyon hatékony fájdalomcsillapító, ezért jelentős segítséget képes nyújtani ízületi- és porcproblémák fennállásakor a fájdalmak és tünetek enyhítéséhez.

A kurkumin egyik legfőbb hatása hogy gátolja a ciklooxigenáz-2 enzimet (COX-2), ami a gyulladásos állapotok kialakulásának egyik fő oka a szervezetben. A COX-2 enzim az arachidonsav prosztaglandin E2-vé alakításában játszik szerepet, ami egy gyulladásos ingerületátvivő molekula. Ennek köszönhetően a kurkumin csökkenti a leukotrién nevű gyulladásos ingerületátvivő molekulák szintézisét.

Emellett pedig gátolja az arachidonsav anyagcserét, valamint a ciklooxigenáz, lipoxigenáz és citokin aktivitását is, vagyis egyszerre több módon is hat a gyulladások ellen. A kurkuminról megállapították, hogy olyan erős gyulladáscsökkentő hatással bír, mint a szintetikus gyógyszerek, azonban ezekkel ellentétben nem okoz káros mellékhatásokat.

A kurkumin képes ellensúlyozni a porcsejtekben lévő génexpressziót, ami megnöveli a kondrociták élettartamát, illetve fokozza az oxidatív stressznek való ellenállási képességüket is. Mindemellett a kurkumin gátolja a nitrogén-oxid szintézisét, illetve a gyulladásos folyamatok serkentőjének, a TNF-alfának gátlása révén azokat az utakat is, amelyeket létrehoznak.

Sőt, a kurkumin nem csak az arachidonsav beépülését akadályozza a szinoviális membránba, hanem csökkenti a kollagenáz, elasztáz és a hialuronidáz váladékokat is az immunrendszer makrofágaiban. E hatása szintén nagyon fontos, mivel ez a 3 enzim okolható a porcok bomlásáért, ami az ízületi fájdalmak, problémák fő kiváltója.

Azt is bebizonyították a kurkumáról, hogy porcokat is erősíti, illetve támogatja a porcok fejlődéséhez elengedhetetlen kollagén termelődését. Ez szintén rendkívül lényeges, mivel a porcok 67%-ban kollagénből épülnek fel. A kurkuma tehát óvja a porcot a lebomlástól, gátolja a gyulladást, valamint elősegíti az új porc termelődését.

Dr. Randy J. Horowitz szerint - aki az Arizona Center for Integrative Medicine orvosi igazgatója - a kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes gyulladásgátló vegyület. A doktor szerint kétség nélkül megállapítható, hogy a már jelen lévő gyulladás fennállásakor a kurkumin nagymértékben enyhítheti a panaszokat.

Egy közelmúltban készült japán kutatásban az interleukin (IL) -6 elnevezésű gyulladásos citokint vizsgálták, ami részt vesz a rheumatoid arthritis kialakulásában. Azt a megállapítást tették végül a kutatók, hogy kurkuma nagymértékben csökkentette ezeket a gyulladásos markereket a szervezetben, így a kurkuma rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az ízületi gyulladás kialakulásának megelőzéséhez.

A kurkumát vizsgálva azt is egyértelműen igazolták, hogy szemben a gyógyszerekkel, melyek rengeteg toxikus hatást válthatnak ki (pl.: bélrendszeri vérzés, fekély kialakulása, fehérvérsejtszám csökkenése), a kurkumin egyáltalán nem okoz mellékhatásokat.

2009-ben 107 beteg részvételével készítettek egy tanulmányt, melyben a kurkuma kivonat hatásait és mellékhatásait vizsgálták térdízületi gyulladással küzdő betegek esetén. A páciensek egy része Ibuprofent (800mg/nap), egy másik része kurkuma kivonatot (2 g/nap) kapott. 6 hét után ismét megvizsgálták mindkét csoportot gyaloglás, lépcsőzés közben, és a mozgás során tapasztalt fájdalmat is figyelték.

Mindkét csoport állapota javult, azonban a kurkumát fogyasztók között kevesebb fájdalomról tettek említést járás és lépcsőzés közben. Végül a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a kurkuma kivonat hasonlóképpen sikeres és biztonságos lehet az ízületi gyulladás kezelésében, mint az Ibuprofen.

Az Indiában lévő Nirmala Orvosi Központban készült egyik vizsgálatban rheumatoid arthritises betegeknek adtak kurkuma-kiegészítőt, hagyományos artritiszes gyógyszereket (diklofenak-nátrium), illetvea kettő kombinációját, és végül összehasonlították az eredményeket.

A kurkumát kapó csoport szignifikánsan jobb eredményt ért el, mint diclofenac-nátrium csoport, illetve legmagasabb összesített javulást is a kurkumás csoport mutatta, méghozzá tulajdonképpen negatív mellékhatások okozása nélkül.